Verslagen< Terug naar Verslagen

Geslaagd avondconcert in 't Romienendal

19 november 2016Op 19 november heeft Con Forza haar jaarlijkse concert gehouden. Het was dit keer een avondconcert. We kwamen door een dubbele reservering van onze vaste stek, de Hofnar (voorheen de Pol) terecht bij ’t Romiendal. Achteraf geen ongelukkige keuze: een prima accommodatie, goede sfeer en akoestiek en uitstekende medewerkers en beheerder.
Voorzitter Henk Lammers opende de avond en heette een ieder van harte welkom, waarna hij de dirigent uitnodigde om de leiding te nemen. Het orkest opende met het nummer ‘Ben’* van Walter Scharf. Een wereldhit waarmee Michael Jackson, toen nog als jongetje, zijn talent liet horen. Het liedje riep bij de aanwezigen een herinnering aan vroeger op. Hierna volgde ‘Concertino in oude Stijl’*. Een muziekstuk van Adamo Volpi bewerkt door de dirigent. Ook in 2015 stond deze op het programma, maar werd nu nog verfijnder opgevoerd. Als aanvulling kreeg Con Forza nu ook weer hulp van Ruben Lammers, die de pauken op een fantastische wijze bespeelde. Mede hierdoor vond het publiek het een mooi nummer gezien het applaus.
Als we het hebben over een tranentrekker, denken we wellicht aan een smartlap. Door de reacties van enkele jongeren onder de bezoekers, mogen we het nummer ‘Milonga del Angel*’ van Astor Piazzolla, ook wel onder die categorie tranentrekkers scharen. Door de mooie en subtiele uitvoering door het orkest riep dit nummer bij de bezoekers een duidelijke emotie op. Vergelijkbaar met die van “Adios Nonino“ gespeeld door Carel Kraayenhof tijdens de huwelijksinzegening van Willem Alexander en Maxima. Rillingen en tranen.
Het volgende nummer was ‘Mc Arthur Park’ van Jimmy Webb, gearrangeerd Hans Gunther Kölz. Dit stuk stond ook al eerder op het programma, maar zoals gezegd door een kenner vorig jaar, ‘daar zit nog veel meer in’ heeft het orkest geprobeerd om daar ook de laatste puntjes op de i te zetten. Een briljante uitvoering was het gevolg. Variatie in tempo en dynamiek zorgden voor een boeiend samenspel.
Als laatste voor de pauze stond het nummer ‘Fiesta della Costa’* van Luc Gistel op het programma. Con Forza speelde al eerder werken van deze componist die ook bekend is onder zijn echte naam: André Waignein. Een muziekwerk voor harmonie orkest gecomponeerd en dat de dirigent bewerkte voor accordeon. Een uitbundig nummer met veel slagwerk en percussie. Een prachtig uitgevoerd werk dat de handen van het publiek op elkaar kreeg en veel oh’s en ah’s opleverde!
Hierna volgde de pauze met verloting. Verschillende bedrijven en sponsoren hadden weer cadeau- en waardebonnen beschikbaar gesteld. Een compacte verloting maar met mooie en waardevolle prijzen. Dankzij dit soort acties kan Con Forza ook in de toekomst soortgelijke concerten blijven geven.
Na de pauze was het de beurt aan het ensemble. Het eerste nummer was ‘Minimal Dances, deel drie’ van Cor van Meteren. Een bijzonder muziekstuk dat slecht uit tien akkoorden bestaat. Doordat het wordt uitgevoerd in een veelzijdigheid aan ritmen en dat ook nog gelijktijdig, is het een boeiend kijk- en luisterspektakel. Fantastisch uitgevoerd en je voelde bijna nog de naschokken van de vele ritmische kunsten van de spelers. Het tweede nummer was weer een nummer van Astor Piazolla: ‘Jacinto Chiclana’ in een bewerking van Tim Fletcher. Van oorsprong een lied. Je hoorde de zang dan ook terug in de melodie.
Als derde nummer werd ‘Lord of the Dance’ gemaakt door R.P. Hardiman, in een arrangement van H.G. Kölz ten gehore gebracht. Een zeer bekend nummer, al op vele manieren gespeeld, maar door het ensemble toch weer op een bijzondere wijze uitgevoerd. Met ondersteuning van percussie in de vorm van triangel, voettamboerijn en cajon werd het een mooi geheel. Als laatste nummer van het ensemble stond ‘Technocordion Two’ van Wil Plas op het programma. Con Forza voerde in 2008 ‘Technocordion One’ op dat een vervolg kreeg met ‘Two’. Dit keer uitgevoerd door het ensemble met Wil Plas als bassist. Een scherpe hi-hat en een flinke dosis base drum zorgden voor een stabiele basis. Dit alles gecomplementeerd door fraaie lichteffecten maakten het geheel tot een spektakelstuk.
Het complete orkest sloot de avond af met de ‘Kaiser–Walzer*’ van Johann Strauss. Het was een waardige finale, die maar liefst tien minuten duurde. Het publiek waande zich even in Wenen tijdens een Nieuwjaarsconcert. Dit nummer behoeft verder ook geen uitleg, een ieder kan zich dit nummer wel inbeelden. Een prima afsluiter van dit concert. Het publiek beloonde het met een staande ovatie! Hierna volgde de afsluiting door Henk Lammers. Hij bedankte de dirigent en onderstreepte dat net een bos bloemen. Ook voor Ruben Lammers was er een bedankje in de vorm van een enveloppe met inhoud. Natuurlijk werd het publiek ook bedankt voor hun komst steun en enthousiasme. Om dat te onderstrepen werd er nog een toegift gespeeld: ‘You’ll never walk alone’ van Rodgers/Hammerstein*. Een mooi concert in een passende entourage, zoals al eerder genoemd: een prima locatie ’t Romiendal.

De met en * gemerkte muziekwerken zijn arrangementen van de dirigent
Foto's (9)


InlichtingenTelefoonnr: 0543-471036
info@conforza-aalten.eu


Binnenkort...11 mei 2018

Bloemenactie op 11 en 12 mei03 juni 2018

Instuif Antoniushove
Rapenburgsestraat 33
7131 CW Lichtenvoorde
aanvang: 14.30 uur
Toegang: nnb08 juli 2018

Gezamenlijk concert met Symfonie orkest van de K.W.O.V.
Zonnebrinkkerk
Zonnebrink 61
7101 NB Winterswijk
Aanvang: 15.00 uur
toegang: vrije gift10 november 2018

Avondconcert
Thema: Con Forza, 30 jaar
Locatie: De Salon, evenementencentrum de Hofnar, Aalten
aanvang: 19.30 uur